Kwercetyna: naszym analitycznym spojrzeniem

29.08.2023

Autorka:
Magdalena HabuzMagdalena Habuz

Magister farmacji

W ciągu ostatnich 90 dni (stan na 28.08.2023) do GIS wpłynęło 9 powiadomień o wprowadzeniu do obrotu produktów, które w składzie zawiera tę bardzo dobrze znaną Polakom substancję. W tym wypadku jednak należy wziąć pod uwagę aspekt sezonowości. Najwięcej produktów z kwercetyną rejestruje się w okolicy kwietnia, wyprzedzając sezon alergiczny.

Jako europejscy liderzy w konsumowaniu suplementów diety zażywamy tę popularną substancję w preparatach na alergię, odporność, wzmocnienie naczyń, czy wspomagająco przy cukrzycy.

Jedna substancja, wiele zastosowań

Ten flawonoid istotnie w licznych badaniach in vitro cechował się działaniem przeciwzapalnym, przeciwrodnikowym oraz ochronnym na ściany naczyń krwionośnych.

Z kolei dowody na jej skuteczność w przebiegu astmy, cukrzycy, zespołu metabolicznego, nadciśnieniu czy RZS (reumatoidalne zapalenie stawów) są niewystarczające, choć wiele badań napawa optymizmem.

Towarzyski flawonid

Kwercytyna nie występuje na rynku jako lek. Rzadko też występuje pod postacią suplementów monoskładnikowych. Często towarzyszy jej:

  • cynk (ok. 40% preparatów),
  • witamina D (ok. 23% preparatów) ze względu na jej korzystny wpływ na wzmacnianie odporności (działanie synergistyczne),
  • wapń (ok. 22% preparatów), jako że jest ona naturalnym związkiem blokującym substancje biorące udział w reakcji alergicznej (natomiast sama skuteczność preparatów wapnia w łagodzeniu objawów alergii jest wątpliwa, ale taka opinia nadal pokutuje nawet wśród specjalistów),
  • witamina C (ok. 44% preparatów), co ma uzasadnienie w synergistycznym, korzystnym działaniu na kondycję naczyń krwionośnych.

Biorąc pod uwagę silne działanie antyoksydacyjne tego flawonoidu, jest on często łączony z innymi substancjami o właściwościach antyrodnikowych (Witamina E – ok. 22% preparatów, witamina A – ok. 12%, witamina C – ok. 44%).

Zobacz również:

źródło wykresów: Smart Supplement, dane za 01.2020 – 08.2023

BIBLIOGRAFIA:

  1. Natural Medicines. (2020). Quercetin.
  2. Cesarone, M. R., Belcaro, G., Hu, S., Dugall, M., Hosoi, M., Ledda, A., Feragalli, B., Maione, C., Cotellese, R. (2019). Supplementary prevention and management of asthma with quercetin phytosome: a pilot registry. Minerva medica, 110(6), 524–529.
  3. Ahrens, M. J., Thompson, D. L. (2013). Effect of emulin on blood glucose in type 2 diabetics. Journal of medicinal food, 16(3), 211–215
  4. Serban, M. C., Sahebkar, A., Zanchetti, A., Mikhailidis, D. P., Howard, G., Antal, D., Andrica, F., Ahmed, A., Aronow, W. S., Muntner, P., Lip, G. Y., Graham, I., Wong, N., Rysz, J., Banach, M., Lipid and Blood Pressure Meta‐analysis Collaboration (LBPMC) Group (2016). Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 5(7), e002713.
  5. Javadi, F., Ahmadzadeh, A., Eghtesadi, S., Aryaeian, N., Zabihiyeganeh, M., Rahimi Foroushani, A., Jazayeri, S. (2017). The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. Journal of the American College of Nutrition, 36(1), 9–15
  6. Allah Rakha, Nehal Umar, Roshina Rabail; Anti-inflammatory and anti-allergic potential of dietary flavonoids: A review; Biomedicine & Pharmacotherapy; Volume 156, December 2022, 113945
  7. Jafarinia, M., Sadat Hosseini, M., kasiri, N. et al. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. Allergy Asthma Clin Immunol 16, 36 (2020).
  8. Li Y, Yao J, Han C, Yang J, Chaudhry MT, Wang S, Liu H, Yin Y. Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients. 2016 Mar 15;8(3):167. doi: 10.3390/nu8030167. PMID: 26999194; PMCID: PMC4808895.
Autorki:
Magdalena HabuzMagdalena Habuz

Magister farmacji

Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020, Osi Priorytetowej I: Przedsiębiorcza Polska Wschodnia, Działania 1.1 Platformy startowe dla nowych pomysłów, Poddziałania 1.1.2 Rozwój startupów w Polsce Wschodniej jako projekt „Smart Supplement – centrum optymalizacji farmakoterapii i monitoringu trendów w zakresie zakupu i przyjmowania produktów wydawanych bez recepty”.